Archívum - Június 2020

Tájékoztató parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban

2020. június 23 - Kategória: Hirdetmények

A parlagfű nagymértékű elszaporodásának a közegészségügyi és gazdasági károsító hatása számottevő. A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos/földhasználó nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik az ún. közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki.

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy belterületen a jegyző, külterületen (az ingatlanügyi hatóság által helyszíni ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv tartalma alapján) a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény. 17. § (4) bekezdése kimondja: „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”.
Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez (közérdekű védekezés végrehajtása, bírság kiszabása) nem szükséges a sérelem — egészségkárosodás — bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása.
Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. Amennyiben a parlagfű elleni közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a parlagfű elleni közérdekű védekezés abban az esetben rendelhető el, ha az adott területen a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám 50%-át és a parlagfűvel való felületi borítottság a 30%-ot meghaladja. A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII. 30) Korm. rendelet értelmében a közérdekű védekezést belterületen a jegyző, külterületen, Pest megye és Budapest területén a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya (a továbbiakban: növény- és talajvédelmi hatóság) rendeli el.
A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél jelzése alapján időközben maga eleget tesz kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie.
A növényvédelmi bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed.

Tekintettel arra, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak közös összefogással és felelősségvállalással érhetünk el, kérem tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek!

Ruhaosztás 07.02.

2020. június 23 - Kategória: Hírek
Ruhaosztás 06.02.

Meghívó 2020. június 25-i képviselő-testületi ülésre

2020. június 22 - Kategória: Hírek

sárga címer4/2020. K-t.
                                        MEGHÍVÓ
Pilisszentkereszt Község Önkormányzatának képviselő-testülete
2020. június 25-én (csütörtök) 18.00 órakor testületi ülést tart, melyre tisztelettel meghívom.

Az ülés helye: Pilisszentkereszt, Fő út 14.

A könyvtár újra nyitva tart!

2020. június 19 - Kategória: Hírek
Könyvtár újra nyitva

A Könyvtár újra nyitva!

2020. június 15 - Kategória: Közösségi Ház programjai
Könyvtár újra nyitva

Tűzoltóság - toborzás

2020. június 15 - Kategória: Hírek
Tűzoltóság toborzás

Álhírek támogatásokkal kapcsolatban

2020. június 05 - Kategória: Hírek

Tisztelt Lakosok!

A napokban pedig egy újabb álhír látott napvilágot, miszerint alanyi jogon mindenki igényelhet egyszeri 65.000 forintos támogatást. A minden évben egyszer igényelhető támogatást, az álhír szerint az önkormányzatoknál igényelhető, személyigazolvány és lakcímkártya felmutatása ellenében. Kérelmében hivatkozhat nehéz körülményeire, egészségi állapotára, életkorára, közeli hozzátartozó halálesetére, havi kiadásainak aránytalan emelkedésére, természeti katasztrófa miatt fennálló súlyos élethelyzetére, saját háztartásában nevelt kiskorú vagy tanulmányokat folytató gyermek(ek) eltartásának nehézségeire, alacsony nyugellátására.

Az önkormányzat elhatárolódik a hír terjesztőitől és felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy ilyen támogatás, ilyen formán nem létezik.